3d printer

Wat ga jij creëren?

Ze zijn tegenwoordig vaak te vinden bij onderwijsinstellingen, bij bepaalde bedrijven maar ook bij mensen thuis. Je kunt van een idee een ontwerp maken en hier vervolgens een tastbaar product van maken. Al enig idee waar het hier over gaat? Het gaat om de 3d-printer. De 3d-printer wordt voor enorm veel doeleinden gebruikt, een aantal spraakmakende toepassingen zullen hieronder besproken worden. 

Medische wereld

De medische wereld kent toepassingen van de 3d-printer die bij bepaalde werkzaamheden een bijdrage kunnen leveren. In de dagelijkse praktijk maken veel artsen gebruik van scanners zoals CT en MRI. De driedimensionale scan die hierdoor geproduceerd wordt kan dankzij 3d-printen tot een levensecht model uitgeprint worden. Dit kan leiden tot betere inzichten voor de artsen en patiënten. Hetzelfde geldt voor tandartsen die het gebit van een patiënt kunnen printen, hierdoor kan de behandeltijd verkort worden en de kwaliteit van de behandeling verhoogd. Doordat de 3D-printer steeds vaker gebruikt wordt en nog steeds in ontwikkeling is biedt het steeds meer kansen. 

Kunst

De 3d-printers bieden veel mogelijkheden voor kunstenaars. Vormen die voorheen lastig te maken waren kunnen nu simpel met een 3d-printer gemaakt worden. Kunstenaars kunnen hun gang gaan in een 3D modeling programma en vervolgens hun ontwerp uit laten printen. Om dit te laten doen hoeven ze zelf niet eens in het bezit te zijn van een 3D-printer. Er zijn namelijk bedrijven die jouw 3D ontwerp uitprinten en opsturen. De mogelijkheden van het 3d-printen wordt ook vaker gecombineerd met andere vormen van kunst zoals schilderen. Er zijn ook met 3d-pennen hele miniatuur steden gebouwd. 

Architectuur

Over miniatuur steden gesproken… Architecten kunnen hun ideeën tot leven brengen met een, dankzij 3d-printen makkelijk te maken, maquette. Door de grote precisie en nauwkeurigheid waarmee dit gebeurt kunnen zelfs details in het interieur worden meegenomen. Hoewel in het klein printen perfect is voor maquettes zijn er ook ambities van bepaalde architecten om echte gebouwen te gaan printen. De KamerMaker is hier een mooi voorbeeld van, zij gaan een huis aan de Amsterdamse grachten bouwen dankzij 3D printen. Zij  hopen dat dit een succes wordt. Als dit zo is willen zij deze innovatieve manier van bouwen meer gaan toepassen en een hiermee in derdewereldlanden de huizen steviger maken. 
Zoals je hierboven kunt merken zijn er eindeloze manieren om een 3d-printer te gebruiken, het mooie is dat de printers de laatste jaren volop in ontwikkeling zijn geweest waardoor ze nu hartstikke gebruikersvriendelijk en toegankelijk zijn voor iedereen. Wat ga jij met jouw 3d printer maken?