TV kijken in de toekomst

Gouden tijdperk

Het is een bijzondere tijd voor tv. Het is het gouden tijdperk van televisie. Tegelijkertijd zal traditionele tv waarschijnlijk snel verdwijnen. De vraag is dan ook hoe tv kijken in de toekomst zal veranderen. Televisie heeft een lange en rijke geschiedenis en de introductie van tv in de jaren vijftig zorgde ook voor gigantische veranderingen in de maatschappij en in de huizen waar het zijn intrede deed. Daarom wil ik in dit artikel de geschiedenis en toekomst van televisie bespreken.

Voordat de televisie zijn intrede deed in de jaren vijftig was er een ander apparaat in de huiskamer waar het gezin omheen samenkwam. Dat was de radio. Mensen zouden vaak samen naar het nieuws luisteren op de radio. Voor de radio was het een openhaard of een piano. Toen de televisie zijn intrede deed raakte de filmindustrie in Hollywood in paniek. Zouden mensen nog wel naar de film gaan als ze de films thuis kunnen bekijken? Deze angst bleek onnodig maar televisie begon wel degelijk snel films te vertonen. Televisie was een nieuwe manier waarop de familie samenkwam en samen programma’s bekeek. Al snel deden verschillende zenders hun intrede. In het begin waren de zenders ook verdeeld in de verschillende Christelijke zuilen van Nederland. Later kwamen er ook meer commerciële zenders.

Streaming diensten

Momenteel is de klassieke televisie langzaam gebied aan het verliezen. Dit komt door de samenkomst van internet en tv. De grote nadelen van klassieke televisieprogrammaring is dat kijkers niet zelf kunnen beslissen wat en wanneer ze het kijken. Daarnaast is de kwaliteit van televisie ook lager dan wat er tegenwoordig bijvoorbeeld op YouTube en Netflix wordt geproduceerd.

Betekent dit dat de familie niet meer zal samenkomen bij de televisie? Niet persé. Alhoewel er steeds meer jongeren en studenten zijn die voor het eerst op zichzelf wonen die niet eens meer een televisie hebben. De meesten zullen dit wel aanschaffen wanneer ze gaan samenwonen en een gezin stichten. Maar ze zullen niet meer televisieprogramma’s kijken zoals vroeger. In plaats daarvan zullen mensen ervoor kiezen om via het internetprogramma’s en shows te streamen wanneer zij willen. Op deze manier is er veel meer keuze. De grote streaming service is natuurlijk Netflix maar dit jaar zijn er verschillende services die hun intrede doen zoals die van Disney. Een ding is zeker, de manier waarop we entertainment consumeren zal altijd veranderen. Voor we het weten zal virtual reality zijn intrede gaan doen.