Je eigen winkel starten? Hier moet je zeker op letten.

Ben je van plan om een eigen winkel te gaan openen? Leuk! Waarschijnlijk loop je al tijden met deze plannen rond, misschien zelfs al sinds je een kind bent, en is het moment nu eindelijk aangebroken om je plannen in de praktijk te gaan brengen. Als je rekening houdt met de onderstaande punten heb je de grootste kans op succes.

Zorg dat je op de goede plek zit

Als er iets belangrijk is voor een winkel, dan is het wel om op de juiste locatie te zitten. Wat deze precies is, dat verschilt per geval. Ben je van plan om een zeer exclusieve kledingwinkel te beginnen? Dan doe je dat het liefst op een plek waarvan je zeker weet dat je potentiële klanten er ook zijn. Dat kan in een chique dorp zijn, maar ook in een winkelstraat in de grote stad waar meerdere winkels uit het hogere segment te vinden zijn. Wil je juist een winkel starten met lagere prijzen, eentje waar mensen naar binnenlopen en eigenlijk altijd weer met een impulsaankoop naar buiten wandelen? Zorg dan dat je in een straat zit waar vooral veel publiek komt: hoe meer mensen er door de straat wandelen, des te groter zal ook het aantal zijn dat bij jou naar binnen wandelt.

Winkelpanden in grote winkelstraten hebben vaak hoge kosten, zowel qua huur als wanneer je een pand wil kopen. In het geval van koop kun je uiteraard een zakelijke hypotheek afsluiten, maar let wel op dat je aardige inkomsten moet hebben om deze maandelijks terug te kunnen betalen. Zorg dus altijd voor een pand dat bij je budget of te verwachten inkomsten past. Heb je plannen voor een heel specialistische winkel, eentje waarmee je je richt op een publiek dat speciaal voor jouw winkel komt, en niet toevallig passerende shoppers? Dan kan het beter zijn om je buiten de grote winkelstraten te vestigen. Hier zijn de prijzen vaak lager, is er meer parkeergelegenheid en ben je waarschijnlijk zelfs beter bereikbaar voor mensen die speciaal voor jouw winkel komen.

Wees bijzonder

Naast de juiste locatie zijn er meer zaken belangrijk. In een tijd waarin steeds meer grote winkelketens omvallen is het belangrijk om uniek te zijn, om persoonlijke service te verlenen. Daarnaast moet je pand van binnen precies uitstralen wat je als winkel wilt zijn, zodat je klanten zich direct op de juiste plek voelen. Om je winkel goed in te richten is zakelijk geld lenen vaak onvermijdelijk. Zolang je dit bewust doet, en het geleende geld direct zodanig in je winkel investeert dat het je omzet zal brengen, is dit geen probleem. Ga echter wel altijd bedachtzaam om met je geleende geld, je moet het uiteindelijk tenslotte allemaal terug kunnen verdienen.