Asbest verwijderen

Wanneer je als klusser in een redelijk oud gebouw aan het werk gaat, kan het voorkomen dat er asbest aanwezig is. Een aantal jaar geleden was asbest een heel populaire materiaalsoort om mee te bouwen. Tegenwoordig is het verboden in Nederland om met asbest te bouwen. Dit is zeker niet zonder reden. Ondanks de goede bouwkwaliteiten van asbest is het materiaal ook gevaarlijk. Er zitten namelijk kanker verwekkende stoffen in verwerkt. Asbest is de verzamelnaam. Het bestaat namelijk uit 6 mineralen die uit de natuur komen. Deze mineralen hebben een zogeheten vezelstructuur. Asbest is sterk en slijt niet snel. Ook is het bestand tegen hoge temperaturen. Om deze redenen was asbest vroeger een hele populaire stof. Hier kwam namelijk ook bij dat het goedkoop was.  Er zijn in Nederland meerdere soorten gebruikt. Asbest, blauw asbest en bruine asbest zijn verschillende soorten asbest. Hierdoor is het asbest niet altijd makkelijk te herkennen. In deze blog gaan we dieper in om wat asbest is en hoe je er het beste mee om kunt gaan wanneer u het tijdens een verbouwing tegen komt.

Asbest inleveren

Als u goed kunt herkennen wat asbest is, door bijvoorbeeld zelf het asbest verwijderen als baan te hebben, is het mogelijk om zelf de asbest te verwijderen. Ook kan het voorkomen dat u nadat een asbest specialist alle asbest heeft verwijderd zelf het afval moet deponeren. Hier zitten, uiteraard, een aantal regels aan verbonden. Er bestaat een speciale depot zak voor asbest. De asbest moet in deze speciale zak zitten. Er kunnen gemiddeld ongeveer 20 tot 25 golfplaten in zo’n zak. Mocht u nog meer platen hebben dan is het verstandig om een speciale asbest container op te zoeken.

Soorten asbest

Voordat de asbest kan worden weggegooid moet deze uiteraard eerst worden verwijderd. Een veelvoorkomende soort zijn asbest golfplaten. Deze zitten vaak verwerkt in oude schuren en stallen. Ook kan er asbest in vinyl zitten. Vinyl dat tussen 1963 en 1983 is gemaakt draagt dit risico. Asbest kan ook worden verstevigd wat resulteert in asbest in de vorm van beton. Bloembakken maar ook afvoerpijpen kunnen asbest met zich meedragen. Er zijn ook casussen waar asbest in funderingen zijn gevonden. Dit betekent dat er gewerkt is met cement waar asbest is zat verwerkt. Asbest afvoeren en verwijderen is geen makkelijke klus en ook geen klus zonder gevaar. Als u zeker wilt weten dat het proces goed voorloopt is het verstandig om een goede hulp in te schakelen.