4 SEO tips

4 SEO tips en quick wins voor mkb-bedrijven

U heeft de term vast wel eens horen vallen: SEO. SEO betekent search engine optimalisation, ofwel zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. SEO omvat alle stappen die men neemt om zijn website hoog te laten ranken in Google zoekresultaten. Als u SEO goed inzet en daarmee hoog weet te ranken, betekent dit dat mensen uw website als één van de eerste zullen zien wanneer zij op een bepaald zoekwoord zoeken. Een website met goede SEO wordt dus sneller gevonden. Het is echter natuurlijk mogelijk dat een klein(er) bedrijf niet veel budget kan of wil besteden aan zijn SEO. Daarom hieronder 4 tips die u kunnen helpen bij het verbeteren van de eigen SEO.

SEO tip 1: onderschat SEO niet

Een paar jaar geleden, voor de mainstream opkomst van SEO, was het relatief eenvoudig om hoog te ranken. Veel bedrijven maakten namelijk nog geen (effectief) gebruik van SEO. Inmiddels is dit heel anders, aangezien SEO een belangrijk onderdeel van de marketingmix is geworden. Er zijn dan ook veel bedrijven die zich fulltime bezighouden met de SEO van hun klanten. Met zoveel aandacht voor SEO is het uitermate belangrijk geworden om SEO niet te onderschatten. Goede SEO behoeft namelijk veel tijd en aandacht en daarnaast een goede SEO-strategie en zoekwoordonderzoek.  

SEO tip 2: doe zoekwoordonderzoek

SEO draait om zoekwoorden: een schilder wil bijvoorbeeld gevonden worden wanneer mensen zoeken op woorden als ‘schilder’, ‘schilder inhuren’ en ‘schildersbedrijf’. Het is belangrijk om in te zetten op de juiste zoekwoorden, en de juiste zoekwoorden zijn dus de woorden waar uw potentiële klanten daadwerkelijk op zoeken in Google. Om erachter te komen wat voor uw bedrijf daadwerkelijk de beste zoekwoorden zijn, kun je tools als Ubersuggest en de Google zoekwoordplanner gebruiken. Deze tools laten je zien hoe vaak er gemiddeld op bepaalde woorden wordt gezocht en hoe hoog de concurrentie op deze woorden is. Idealiter zoekt u naar zoekwoorden waar veel op wordt gezocht en waarop de concurrentie relatief laag is.

SEO tip 3: maak je content uniek

Voor SEO is het ontzettend belangrijk om unieke content op de website te plaatsen. Daarmee bedoelen we uiteraard allereerst dat u geen content van anderen kopieert en op de eigen website zet, maar vooral ook dat u daarnaast geen dubbele content (ook wel duplicate content genoemd) op de eigen website plaatst. Google ziet dit namelijk als spam en zal daarom uw website lager ranken wanneer u dezelfde content meerdere keren op uw website plaatst.

SEO tip 4: huur een freelancer in

Na de tips hierboven mag het duidelijk zijn dat goede SEO tijd en aandacht vergt. Heeft u deze tijd niet en wilt u toch uw SEO verbeteren met een relatief klein budget? Overweeg dan om een freelance SEO specialist in te zetten. Een freelancer kan vaak tegen een lagere prijs helpen dan een bureau dat kan en kan u daarnaast ook helpen om een SEO-strategie op te zetten die u later zelf kunt gaan bijhouden. Zo kunt u met een relatief laag budget toch veel bereiken.